zondag 7 april 2013

Mandjes en mutsen

Zooo, zitten we weer, naast moeders (en nu ook vaders) op de bank. Een beetje suffig voor de zaterdagavond, maar ach, wel lekker!

Het volgende wat ik nog wil laten zien, is wat ik maakte voor mijn zusje die 1 april (geen grapje!) jarig was.


Deze mandjes heb ik gehaakt met wat restjes katoen die ik van een kennis van mijn ouders heb gehad. Ik heb ze gehaakt door te beginnen met een magische ring, zes vasten erin en dan per toer zes meerderen. Toen ik de bodem(s) groot genoeg vond, ben ik gestopt met meerderen en heb ik gewoon rond gehaakt. De eerste toer na het meerderen heb ik alleen in de achterste lussen gehaakt. De mandjes zijn hard gemaakt met behulp van suikerwater, net als het hartvormige doosje dat ik voor mijn moeder maakte. Ze zijn niet perfect rond, doordat mijn 'mallen' voor het drogen niet precies de goede grootte hadden, maar gelukkig is niks perfect, dus ach.

Al eerder (echt al best een poos geleden) haakte ik deze paarse uilenmuts voor mijn zusje (rechts op de foto)


Ze was er echt super, ontzettend, mega blij mee! Heel leuk vond ik dat, natuurlijk. Mijn zusje is alleen nogal een sloddervos, dus helaas pindakaas is ze hem kwijt geraakt. Maar ja, geen probleem, zuslief haakt wel weer een nieuwe! Zo gezegd, zo gedaan (een  minder lange poos geleden). Ze zijn niet identiek, maar ze lijken wel heel erg veel op elkaar.

Wil je ook zo'n muts haken? Kijk even op Ravelry. Wel in het Engels, anders vind je helaas niks. Ik heb het patroon ook nog wel, maar nu even niet bij de hand. Als je het patroon dat ik gebruikte wil hebben, dan hoor ik het wel! Oh, nog een klein detail, mijn zusjes naam heb ik ook op de muts geborduurd!

Ik heb ook met kerst een tasje voor mijn zusje gehaakt uit het boekje 'Tasjes Haken', maar dat tasje ligt nu even in de kast voor een reparatiebeurt. Het boekje heb ik van mijn zusje gehad, dus ik moest natuurlijk wel één van de tasjes die daar in stonden voor haar haken! Het boekje is wel leuk, maar er staan niet hele spannende tasjes in en de meeste tasjes zijn gehaakt met textielgaren en een vrij dikke haaknaald (10 mm geloof ik).

De zwarte muts die ik trouwens op heb, heb ik ook zelf gehaakt. Ik heb zwarte wol met een glitterdraadje erdoor gebruikt. De wol kwam van de Wibra en ik heb gewerkt met halve stokjes. Een pomponnetje erop en in een avondje ben je klaar! Om zo'n muts op te leuken kun je natuurlijk van alles verzinnen. Een leuke bloem bijvoorbeeld, in plaats van een pompon, of een lief strikje.


Er bestaan ontzettend veel patronen voor mutsen. Hier vind je eventueel een patroontje voor een iets andere muts dan dat ik maakte. Het klinkt een beetje gek, maar in principe ga je hetzelfde te werk als bij de mandjes. Eerst meerder je tot de gewenste grootte en dan gewoon door haken. Het werk blijft dus eerst heel plat en daarna zie je pas dat het een muts wordt. Het kan met vasten, halve stokjes, stokjes, net wat je wilt. Een muts van vasten is wat compacter dan een muts gehaakt met stokjes. Een muts van stokjes haakt alleen wel wat sneller weg!

Poeh, ik heb zoveel te vertellen! Dit bericht is wel weer lang genoeg ;-). Welterusten alvast!

Liefs, Janne

2 opmerkingen:

  1. Wat grappig. Mijn zus is ook op 1 april jarig. Leuke cadeaus heeft ze gekregen van je!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb vorig jaar ook veel mutsen gemaakt, genoeg om dit jaar ook mee voort te kunnen! Niet moeilijk en leuk resultaat! Je bent lekker bezig en schrijft leuk... Blijf je zeker volgen!!

    Grtjs Syl
    Bysyllys@blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen